Czarne Czerwone Złote - Restauracja i Wine Bar w centrum Warszawy, Śródmieście, Starówka, Rynek Nowego Miasta, sklep z winem

PRZYSTAWKI

Holenderski matjas z plackami ziemniaczanymi – matjas + placki ziemniaczane + crème fraiche + konfitura z cebuli  39,-

Marynowany burak z kozim serem – mieszane sałaty + burak + ser kozi + winegret malinowy + orzechy pini + gruszka 32,-

Tatar wołowy z majonezem truflowym – wołowina + majonez truflowy + szalotka + kapary + jajo przepiórcze  36,-

Szyjki rakowe w słodkich pomidorach – szyjki rakowe  + pomidory + grzanka + kawior z jesiotra  49,-

ZUPY

Krem z pieczonego czosnku  – czosnek + oliwa truflowa + kiełbasa Ahle Wurst + oliwa szczypiorkowa  23,-

Żurek na zakwasie żytnim – żur + jajo przepiórcze + Bratwurst + palony ziemniak 26,-

DANIA GŁÓWNE

Sandacz z risotto tymiankowym – filet z sandacza + risotto tymiankowe + gorgonzola + jarmuż + boczniak mikołajkowy 69,-

Ośmiornica z pieczonymi pomidorami – macka ośmiornicy + ziemniaki francuskie + mięta + pomidor malinowy + tymianek 109,-

Polski antrykot premium sezonowany na sucho   – sezonowany polski antrykot + puree ziemniaczane + sos bernaise + warzywa grillowany  119,-

Comber Jagnięcina z gratin   – nowozelandzka jagnięcina + gratin + sos rozmarynowy + grzyby sezonowe + tymianek  109,-

FLAMMKUCHEN

Elsässer Art – crème fraiche  + boczek + cebula + szczypior                    27,-

Italienische Kunst – crème fraiche  + szynka dojrzewająca Landschinken+ pomidorki cherry + szparagi + pesto + skórka pomarańczowa + rukola 35,-

Ziege und rote Bete  – crème fraiche + ser kozi + burak + granat + roszponka 37,-

Birne und Walnuss – crème fraiche + gruszka +gorgonzola + orzech włoski + malina + rukola 38,-

* Co to jest Flammkuchen?

Cienkie, chrupiące ciasto z kremową bazą, pokryte rozmaitymi smakami, znane także jako francuska Tarte Flambée. Specjalność Alzacji, Nadrenii – Palatynatu i Badenii – Wirtembergii.

PRZEKĄSKI

Marinierte Oliven – mix oliwek w domowych marynatach 24,-

Käseplatte – selekcja serów – Tete de Moine  + Old Amsterdam + kozi ser + gorgonzola 49,-

Schinken und Wurst – selekcja szynek- Landschinken + kiełbasa Ahle Wurst + Leberwurst + Pastrami 49,-

DESERY

Mus z mango z mascarpone i kruszonką   24,-

Karmelizowane śliwki w czerwonym winie  25,-

NAPOJE ZIMNE

Woda mineralna niegazowana 0,3l 6,-/ 0,7l 13,-

Woda mineralna gazowana 0,3l 6,-/ 0,7l 13,-

Lemoniada 11,-

Cold brew tea  10,-

Iced Coffee 13,-

Coca-cola/ Coca-Cola zero 0,25l 8,-

Tonic 0,25l 8,-

KAWA / COFFEE

Espresso 9,-

Espresso macchiato 10,-

Doppio 11,-

Americano 11,-

Cappuccino 13,-

Caffe latte 13,-

Flat white 14,-

Mleko bez laktozy / mleko rośline / Syrop do kawy 

HERBATA

ENGLISH BREAKFAST- Czarna herbata 10,-

EARL GREY STRONG – Earl Grey 10,-

MAO FENG GREEN TEA – zielona herbata 10,-

SUPER FRUIT – herbata owocowa 10,-

BOLLY GOOD – Chai tea 10,-

*informacja o alergenach dostępna u członków zespołu czarne czerwone złote

APPETIZERS

Herring Matjas fillet – herring Matjas fillet + potato pancakes + crème fraiche + onion jam 39,-

Marinated beetroot with goat cheese  mixed salad + beetroot + goat cheese + raspberry vinaigrette + mini nuts + pear 32,-

Beef tartare with truffle mayonnaise – beef + truffle mayonnaise + shallot + capers + quail egg yolk 36,-

Crayfish necks in sweet tomatoes – Crayfish necks + raspberry tomatoes + toast + sturgeon caviar 49,-

SOUPS

Baked garlic cream soup – garlic + truffle oil + Ahle Wurst sausage + chives oil 23,-

Sourdough soup – sourdough + quail egg + Bratwurst + burned potato 26,-

MAIN COURSE

Pikeperch with thyme risotto – pikeperch fillet + thyme risotto + gorgonzola + kale + oyster mushroom 69,-

Octopus with baked tomatoes – whole octopus tentacle + French potatoes + mint + raspberry tomato + thyme 109,-

Polish premium Rib Eye steak – aged polish rib eye steak + mashed potatoes + bernaise sauce + grilled vegetables 119,-

Rack of lamb with gratin – New Zealand lamb + gratin + rosemary sauce + seasonable mushrooms + thyme 109,-

FLAMMKUCHEN

Elsässer Art – crème fraiche + bacon + onion + chives 27,-

Italienische Kunst – crème fraiche + Landschinken + cherry tomatoes + asparagus + pesto + orange Peel + arugula 35,-

Ziege und rote Bete – crème fraiche + goat cheese + beetroot + pomegranate + lamb’s lettuce 37,-

Birne und Walnuss –crème fraiche + pear + gorgonzola + walnut + raspberry + arugula 38,-

* What the Flammkuchen is that?

Thin, crisp dough with cream base, covered with covered with different ingredients, also known as “Tarte Flambée”. Speciality from Alsace, Rhineland-Palatinate and Baden-Württemberg.

SNACKS

Marinierte Oliven – mixer olives in homemade marinades 24,-

Schinken und Wurst – selection of hams- Landschinken + sausage Ahle Wurscht + Leberwurst+  Pastrami 49,-

Käseplatte – selection of cheeses – Tete de Moine  + Old Amsterdam +Goat cheese + Gorgonzola 49,-

DESSERTS

Mango mousse with mascarpone and crumble   24,-

Caramelized plums in red wine  25,-

COLD BAVERAGES

Still Mineral Water  0,3l 6,-/ 0,7l 13,-

Sparkling Mineral Water  0,3l 6,-/ 0,7l 13,-

Lemonade 11,-

COLD BREW TEA 8,-

Coca-cola/ Coca-Cola zero 0,25l 8,-

Tonic 0,25l  8,-

 

COFFEE

Espresso 10,-

Espresso macchiato 10,-

Doppio 11,-

Americano 11,-

Cappuccino 13,-

Caffe latte 13,-

Flat white 14,-

Lactose-free milk / plant milk / coffe syrup

TEA

ENGLISH BREAKFAST- Black Tea 10,-

EARL GREY STRONG  10,-

MAO FENF GREEN TEA 10,-

SUPER FRUIT 10,-

BOLLY GOOD – Chai tea 10,-