Czarne Czerwone Złote - Restauracja i Wine Bar w centrum Warszawy, Śródmieście, Starówka, Rynek Nowego Miasta, sklep z winem

PRZYSTAWKI

Holenderski matjas z plackami ziemniaczanymi – matjas + placki ziemniaczane + crème fraiche + konfitura z cebuli  39,-

Marynowany burak z kozim serem – mieszane sałaty + burak + ser kozi + winegret malinowy + orzechy pini + gruszka 39,-

Tatar wołowy z majonezem truflowym – wołowina + majonez truflowy + szalotka + kapary + jajo przepiórcze  49,-

Szyjki rakowe w słodkich pomidorach – szyjki rakowe  + pomidory + grzanka + kawior z jesiotra  49,-

Duszona ośmiornica – macka ośmiornicy + maślano-winna emulsja + kapary + pomidory koktajlowe + czosnek  59,-

ZUPY

Krem z pieczonego czosnku  – czosnek + oliwa truflowa + kiełbasa Ahle Wurst + oliwa szczypiorkowa  23,-

Żurek na zakwasie żytnim – żur + jajo przepiórcze + Bratwurst + palony ziemniak 26,-

DANIA GŁÓWNE

Sandacz z risotto tymiankowym – filet z sandacza + risotto tymiankowe + gorgonzola + jarmuż + boczniak mikołajkowy 79,-

Ośmiornica z pieczonymi pomidorami – macka ośmiornicy + ziemniaki francuskie + mięta + pomidor malinowy + tymianek 129,-

Polski antrykot premium sezonowany na sucho   – sezonowany polski antrykot + puree ziemniaczane + sos bernaise + warzywa grillowany  129,-

Comber Jagnięcina z gratin   – nowozelandzka jagnięcina + gratin + sos rozmarynowy + grzyby sezonowe + tymianek  129,-

Ravioli z burakiem, śliwką i chili – ravioli + maślana emulsja + Emilgrana + chrupiący jarmuż  59,-

FLAMMKUCHEN

Elsässer Art – crème fraiche  + boczek + cebula + szczypior                    27,-

Italienische Kunst – crème fraiche  + szynka dojrzewająca Landschinken+ pomidorki cherry + szparagi + pesto + skórka pomarańczowa + rukola 39,-

Ziege und rote Bete  – crème fraiche + ser kozi + burak + granat + roszponka 39,-

Birne und Walnuss – crème fraiche + gruszka +gorgonzola + orzech włoski + malina + rukola 39,-

* Co to jest Flammkuchen?

Cienkie, chrupiące ciasto z kremową bazą, pokryte rozmaitymi smakami, znane także jako francuska Tarte Flambée. Specjalność Alzacji, Nadrenii – Palatynatu i Badenii – Wirtembergii.

PRZEKĄSKI

Marinierte Oliven – mix oliwek w domowych marynatach 24,-

Käseplatte – selekcja serów – Tete de Moine  + Old Amsterdam + kozi ser + gorgonzola 59,-

Schinken und Wurst – selekcja szynek- Landschinken + kiełbasa Ahle Wurst + Leberwurst + Pastrami 59,-

DESERY

Mus z mango z mascarpone i kruszonką   29,-

Karmelizowane śliwki w czerwonym winie  29,-

Czekoladowo – kokosowy krem  29,-

NAPOJE ZIMNE

Woda mineralna niegazowana 0,3l 6,-/ 0,7l 15,-

Woda mineralna gazowana 0,3l 6,-/ 0,7l 15,-

Lemoniada 15,-

Cold brew tea  12,-

Iced Coffee 13,-

Coca-cola/ Coca-Cola zero 0,25l 9,-

Fever TreeTonic 0,25l 13,-

KAWA 

Espresso 9,-

Espresso macchiato 10,-

Doppio 11,-

Americano 12,-

Cappuccino 14,-

Caffe latte 16,-

Flat white 14,-

Mleko bez laktozy / mleko rośline / Syrop do kawy 

Herbata 13,-

*informacja o alergenach dostępna u członków zespołu czarne czerwone złote

APPETIZERS

Herring Matjas fillet – herring Matjas fillet + potato pancakes + crème fraiche + onion jam 39,-

Marinated beetroot with goat cheese  mixed salad + beetroot + goat cheese + raspberry vinaigrette + mini nuts + pear 39,-

Beef tartare with truffle mayonnaise – beef + truffle mayonnaise + shallot + capers + quail egg yolk 49,-

Crayfish necks in sweet tomatoes – Crayfish necks + raspberry tomatoes + toast + sturgeon caviar 49,-

Stewing octopus – octopus tentacle + butter and wine emulsion + capers + cherry tomatoes + garlic  59,-

SOUPS

Baked garlic cream soup – garlic + truffle oil + Ahle Wurst sausage + chives oil 23,-

Sourdough soup – sourdough + quail egg + Bratwurst + burned potato 26,-

MAIN COURSE

Pikeperch with thyme risotto – pikeperch fillet + thyme risotto + gorgonzola + kale + oyster mushroom 79,-

Octopus with baked tomatoes – whole octopus tentacle + French potatoes + mint + raspberry tomato + thyme 12§9,-

Polish premium Rib Eye steak – aged polish rib eye steak + mashed potatoes + bernaise sauce + grilled vegetables 129,-

Rack of lamb with gratin – New Zealand lamb + gratin + rosemary sauce + seasonable mushrooms + thyme 129,-

Ravioli with beetroot, plum and chili – ravioli + butter emulsion + Emilgrana + crunchy kale  59,-

FLAMMKUCHEN

Elsässer Art – crème fraiche + bacon + onion + chives 27,-

Italienische Kunst – crème fraiche + Landschinken + cherry tomatoes + asparagus + pesto + orange Peel + arugula 39,-

Ziege und rote Bete – crème fraiche + goat cheese + beetroot + pomegranate + lamb’s lettuce 39,-

Birne und Walnuss –crème fraiche + pear + gorgonzola + walnut + raspberry + arugula 39,-

* What the Flammkuchen is that?

Thin, crisp dough with cream base, covered with covered with different ingredients, also known as “Tarte Flambée”. Speciality from Alsace, Rhineland-Palatinate and Baden-Württemberg.

SNACKS

Marinierte Oliven – mixer olives in homemade marinades 24,-

Schinken und Wurst – selection of hams- Landschinken + sausage Ahle Wurscht + Leberwurst+  Pastrami 59,-

Käseplatte – selection of cheeses – Tete de Moine  + Old Amsterdam +Goat cheese + Gorgonzola 59,-

DESSERTS

Mango mousse with mascarpone and crumble   29,-

Caramelized plums in red wine  29,-

Chocolate-coconut cream 29,-

COLD BAVERAGES

Still Mineral Water  0,3l 6,-/ 0,7l 15,-

Sparkling Mineral Water  0,3l 6,-/ 0,7l 15,-

Lemonade 15,-

COLD BREW TEA 12,-

Coca-cola/ Coca-Cola zero 0,25l 9,-

Tonic Fever Tree 0,25l  13,-

 

COFFEE

Espresso 9,-

Espresso macchiato 10,-

Doppio 11,-

Americano 12,-

Cappuccino 14,-

Caffe latte 16,-

Flat white 14,-

Lactose-free milk / plant milk / coffe syrup

Tea 13,-